borowka_mainjagoda_mainderen_main

Dereń Jadalny

Dereń jadalny  (cornus mas)  jest dużym krzewem lub niewielkim drzewem o owalnym pokroju korony. Kwiaty rozwijają się w marcu i kwietniu. Są barwy żółtej i z nich powstają najczęściej czerwone, czerwono brązowe lub żółte owoce, które dojrzeją we wrześniu i październiku. Nie należy zwlekać z ich zbiorem, gdyż dojrzałe owoce opadają.

Owoce derenia zawierają cukry, kwasy organiczne, sole mineralne, pektyny, garbniki, witaminę C i witaminę P. W wielu krajach dereń uznawany jest jako roślina lecznicza, zaś ostatnio prowadzone badania nie tylko to potwierdzają, ale wręcz ukazały nowe możliwości zastosowania tych roślin w przemyśle kosmetycznym i spożywczym.

Można z nich przyrządzać konfitury, dżemy, kompoty, marmolady oraz soki. Są też podstawowym składnikiem niezwykle popularnej i cenionej nalewki tzw. dereniówki. Owoce derenia można też suszyć i pić pod postacią herbatki, a także przyprawiać nimi marynaty przeznaczone do ciemnych mięs. Nalewkę z kwiatów i owoców w medycynie ludowej stosuje się przeciwko gorączce.

Wygląd i pewne cechy morfologiczne sprawiają, że dereń jest krzewem bardzo dekoracyjnym. Początkowo ma pokrój wzniesiony, z wiekiem jednak staje się coraz bardziej rozłożysty. Brązowo-zielona kora pokrywająca pędy, ma tendencję do łuszczenia się, co daje ciekawy efekt wizualny. Są one również cennym Źródłem pokarmu dla pszczół i wielu innych owadów zapylających, gdyż poza zapachem wydzielają sporo miododajnego nektaru.

Dereń jadalny ma niewielkie wymagania glebowe, może rosnąć na bardzo zasadowych i umiarkowanie kwaśnych glebach, w półcieniu w formie żywopłotu lub w grupach z innymi krzewami. Idealne warunki uprawy dla derenia to miejsce słoneczne, osłonięte od wiatrów, o żyznej, wilgotnej glebie.

W Rosji, Ukrainie i Turcji, dereń jest uprawiany na skalę przemysłową.','Dereń jadalny'

Galeria zdjęć

Kontakt

Gospodarstwo szkółkarskie "KORFANTY"

Adres 36-207 Grabownica Starzeńska 523

tel. 515 918 911

tel. 516 137 350

email:  zamowienia@korfanty.com.pl