borowka_mainjagoda_mainderen_main

Jagoda kamczacka

Jagoda kamczacka (Lonicera caerulea var. kamtschatica), zwana też suchodrzewem jadalnym, pochodzi z Syberii. Krzew ten wytrzymuje temperatury dochodzące do -40°C, przy których giną inne gatunki. Jest również wyjątkowo odporny na wiosenne przymrozki. Mimo że pierwsze kwiaty pojawiają się już na początku kwietnia, wytrzymują spadki temperatury nawet do -8°C, przez co prawie nigdy nie są uszkadzane, a krzewy corocznie owocują.

Mimo że owoce są niepozorne, mają bardzo cenne właściwości. Zawierają mnóstwo cennych antocyjanów (substancje czynne biologicznie, mające właściwości przeciwutleniające), a także wiele witamin i minerałów, jak np. potas, wapń, fosfor, magnez, miedź i żelazo.

Owoce jagody kamczackiej są bardzo smaczne. Gdy dojrzeją, są słodko-kwaśne i soczyste. Najlepsze są zerwane prosto z krzaka, ale nadają się również do mrożenia i przetworów. Można z nich robić soki, dodawać do konfitur, a nawet sporządzać nalewki. Ponieważ owoce dojrzewają nierównomiernie, trzeba je zbierać systematycznie co kilka dni. Pozostawione zbyt długo mogą przejrzewać i opadać na ziemię.

Sadzonki

Jagoda multiplat

Jagoda p11

Jagoda kamczacka


Odmiany

  • Wojtek
  • Zojka

Kontakt

Gospodarstwo szkółkarskie "KORFANTY"

Adres 36-207 Grabownica Starzeńska 523

tel. 515 918 911

tel. 516 137 350

email:  zamowienia@korfanty.com.pl